Uitdelen kipnuggets: geen ontslag! Zerotolerance beleid fastfoodketen gehekeld.

De rechtbank Limburg wees op 10 november 2020 een interessante uitspraak in de serie “stelen van de baas, toch geen ontslag“. Zelfs het door de werkgever aangevoerde zerotolerance beleid mocht niet baten.

Uitdelen kipnuggets

Een werknemer van een bekende fastfoodketen deelde na sluitingstijd overgebleven kipnuggets uit aan iemand, die nog in het restaurant aanwezig was en vergat zelf ook niet te smullen. De kipnuggets werden niet afgerekend. Ook andere collega’s deelden mee. De werkgever krijgt hier “lucht” van en stelt de werknemer op non-actief. De werknemer erkend de feiten, is bekend met het huishoudelijk reglement, maar zegt ook dat dat door iedereen in de wind wordt geslagen. De werkgever dringt erop aan dat de werknemer zelf ontslag neemt en stelt zelfs een officieel onderzoek in. Na het tweede gesprek -met een bedrijfsrecherchebureau- tekent de werknemer haar eigen ontslag. De werkgever gaat er van uit dat daarmee de kous af is, maar niets is minder waar.

Werknemer betwist ontslag

De advocaat van de werknemer stelt in de procedure dat de verklaring onder een verkeerde voorstelling van zaken tot stand is gekomen. Er was dus geen sprake van vrijwillig genomen ontslag. De arbeidsovereenkomst was ook niet op andere wijze is geëindigd. De arbeidsovereenkomst duurt dus voort. De werknemer vraag terugkeer op de werkvloer en doorbetaling van het salaris. De werkgever verweert zich met te stellen dat wel degelijk een beroep op de verklaring kan worden gedaan. Mocht dat niet zo zijn, dan moet volgens de werkgever de arbeidsovereenkomst alsnog wegens verwijtbaar handelen (e-grond) van de werknemer worden ontbonden. Volgens de werkgever is immers overduidelijk dat de werknemer in strijd met het zerotolerance beleid heeft gehandeld.

Het oordeel van de kantonrechter

De rechter geeft de werknemer gelijk. Het heeft er alle schijn van dat de werknemer bij de bedrijfsrecherche is uitgenodigd om hem (nogmaals) te bewegen zelf ontslag te laten nemen. De werknemer had al toegegeven wat er was gebeurd. Daar hoefde de recherche niet meer aan te pas te komen. Onder die omstandigheden (nog daargelaten de door de werkgever gebruikte woorden) is het verwijtbaar de werknemer zijn eigen ontslag te laten tekenen. De werkgever had de werknemer niet gewezen op het feit dat hij geen recht op een WW-uitkering zou hebben. De werkgever had de werknemer ook geen bedenktijd of de mogelijkheid een jurist in te schakelen gegeven. Dit alles werd de werkgever kwalijk genomen. De werkgever kon zich dus niet op de verklaring beroepen.

En het zerolorenance beleid dan?

De kantonrechter constateerde dat het huishoudelijk reglement duidelijk is. Eén diefstal zou voldoende kunnen zijn voor een ontslag op staande voet. Echter, dat ontslag was niet gegeven. Het zou ook voldoende kunnen zijn voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Echter, een aantal omstandigheden stonden daaraan in de weg.

De werknemer had meer dan een jaar voor dit incident een waarschuwing gehad. De werkgever schreef daarin dat die waarschuwing na een jaar uit het personeelsdossier zou worden verwijderd. Dit was niet gebeurd. Het werd in de procedure zelfs ingebracht. Niet netjes, aldus de kantonrechter. Verder bleek uit dezelfde waarschuwing juist dat 3 officiële waarschuwingen pas tot ontslag zou kunnen leiden. Daaruit mocht de werknemer afleiden dat dus niet bij de tweede overtreding al ontslag zou volgen. Tot slot wist de werknemer aan te tonen dat twee andere werknemers ook niet ontslagen werden voor dit incident. Kortom, het zerotolerance beleid was in deze zaak een papieren tijger.

Kipnuggets een vreemde bijsmaak

Juridisch een juiste uitspraak. De werknemer zal zich echter wel een tweede keer bedenken om kipnuggets te nuttigen tijdens of na werktijd, zelfs als die anders toch weggegooid worden. De werkgever zal zich bedenken hoe om te gaan met het zerotolerance beleid. Dat moet immers volstrekt helder zijn én strikt en voor  iedereen gelijk worden toegepast. Anders laat de werkgever daarmee eigenlijk zien er toch niet een gerechtvaardigd belang bij te hebben en krijgen de kipnuggets een vreemde bijsmaak. Eet smakelijk!

Ontslagen of dreigt ontslag? Neem hier contact op.