Juridische kosten bij ontslag: hoe zit dat?

Het werd tijd dat we hierover eens een helder blog schreven. Als je wordt ontslagen, is je toekomst plots onzeker. Dan wil je niet ook nog met torenhoge kosten voor juridische bijstand blijven zitten. We leggen het graag zo simpel mogelijk uit.

De werkgever betaalt

Juristen en advocaten zijn duur. Het is nu eenmaal zo. Daar kunnen wij niets aan veranderen. Bij ons is daarom het eerste (telefonische) adviesgesprek altijd gratis. Na het eerste gesprek maken we heldere afspraken over de kosten. Bovendien worden de kosten zoveel mogelijk op je werkgever verhaald. Als je werkgever het initiatief tot ontslag neemt (en een vaststellingsovereenkomst, VSO, aanbiedt) is het ook logisch dat hij de kosten voor jouw rechtsbijstand vergoedt. Dat is in de praktijk ook gebruikelijk. Normaal wordt een bedrag van tussen de 500 en 750 vergoed. Dit is uiteraard onderhandelbaar.

3 manieren om je advocaat te betalen

Er zijn grofweg drie manieren waarop je een advocaat kunt inschakelen:

  1. Je komt in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand, ook wel pro deo advocaat genoemd. Onze advocaten zijn aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand. Op www.rvr.org vind je precies wanneer u in aanmerking komt.
  2. Je bent tegen rechtsbijstand verzekerd. Check altijd eerst je polis. In dat geval doe je er goed aan de zaak meteen bij je verzekeraar te melden en te vragen of je een beroep op vrije advocaatkeuze mag doen. Veel verzekeraars vergoeden kosten alleen aan onze advocaten uit als er geprocedeerd moet worden.
  3. Je maakt een tariefafspraak met onze jurist/advocaat. Fixed fee afspraken zijn mogelijk, maar daar zullen wellicht voorwaarden aan gekoppeld worden. Je betaalt sowieso alleen de kosten, die niet door je werkgever worden vergoed (en die altijd in de onderhandeling worden betrokken).

Voor de kosten die je toch moet betalen, zoals de eigen bijdrage (RvR), het eigen risico (rechtsbijstandverzekeraar) of griffie-/deurwaarderskosten inclusief onderhanden werk (wegens spoed) zullen als voorschot in rekening worden gebracht.

Zo zit dat dus. Ontslagen of dreigt ontslag? Neem hier contact op.